Serbian

From FreecycleFAQ
Jump to: navigation, search

Group Description-Опис групе

Freecycle Logo

Група Freecycle је покрет отворен за све који желе да рециклирају употребљиве ствари радије него да их баце. Било да су то столица, факс машина, пијанино или стара врата, слободно их понудите. Можда желите и ви нешто да прибавите?! Непрофитне организације такође могу да се прикључе. Основно правило: све што се нуди мора бити бесплатно. Ова група је део Freecycle мреже, непрофитна организација и покрет људи заинтересованих за очување употребљивих ствари које не треба да заврше на депонији. Проверите на Freecycle за друге градове и додатне иформације о Freecycle покрету! yourfreecycle-owner@yahoogroups.com за даља питања и идеје!

Забавите се и придружите нам се!

Упозорење: Чланови Freecycle мреже користе листу на сопствени ризик. Молимо вас да предузмете мере да заштитите вашу приватност и сигурност када нудите или учествујете у размени. Ступањем на листу, сагласни сте да ни власници листе ни модератори нити било ко повезан са Freecycle мрежом буде одговоран за било коју околност везану за размену или комуникацију преко ове мреже.

Freecycle Group Information

Group Name:
Location: Your Country
More info: Freecycle

Welcome-Добродошли

Добродошли Поздрав новом члану Freecycle; Добродошли у Freecycle групу. Да бисте могли да шаљете поруке осталим члановима групе, једноставно пошаљите e-mail за уредника Freecycle групе&body=Oвде укуцајте Ваше питање за уредника Freecycle групе Шта Упишите шта тражите&body=Овде унесите текст огласа са детаљима предмета који тражите">Тражим Упишите шта сте преузели&body=Овде унесите текст са описом предмета који сте преузели од неког члана Freecyclе групе

Да бисте се одјавили пошаљите e-mail се са Freecycle групе&body=Молим Вас да ме уклоните са листе чланова Freecycle групе.

Опаска: посетите нашy интернет страницу Freecycle.org за информације о осталим градовима. Такође ћете добити додатни e-mail о Freecycle правилима понашања. Пажљиво га прочитајте да бисте знали шта је шта. То ће вас сачувати непријатности .

Забавите се и добродошли.

Jane Freecycle moderator yourtownfreecycle The Freecycle Network™. Сва права задржана. Freecycle и Freecycle лого су заштитни знакови The Freecycle Network у САД и другим државама.

Etiquette/Rules-Правила понашања

Драги члану,

Хвала што сте постали део (све шире) Freecycle мреже. Ми мењамо свет поклањајући! Ова порука се шаље свим пријављеним члановима, као и периодично након тога, целој листи чланова. Ако ова порука није ажурирана од када сте је последњи пут прочитали, слободно пређите на следећу поруку. Датум последњег ажурирања: 28.7.2011.

Ако сте нови у групи или желите један брзи подсетник о Freecycle групи, молим вас прочитајте ово! Ова порука садржи основна знања за све чланове Freecycle мреже и одговориће на многа честа питања нових чланова, тако да вас молимо да одвојите време и прочитате је. Freecycle група спаја људе који имају употребљиве ствари којих желе да се ослободе и оне којима би те ствари могле да користе. Наш циљ је да спречимо да употребљиве ствари заврше на депонијама. Употребљавајући оно што већ имамо на земљи, смањујемо потрошачки синдром, производи се мање робе и смањује се загађење планете. Још једна предност коришћења Фрисајкла је то што нас он подстиче на ослобађање од нежељених и непотребних ствари, а уједно и промовише укључивање заједнице у целом том процесу. Ослободите се свог баласта!

Почевши од 28.7.2011, Ваш Град Freecycle група је огранак невероватно брзо растућег међународног Freecycle покрета, који је започет у Tucson Аризона 01.05.2003. и сада се може похвалити хиљадама огранака по целим свету. Молимо Вас да помогнете овој групи да се даље шири тиме што ћете је поменути у свом окружењу! Ми знамо лично много људи у нашој заједници којима би се ова идеја доста допала. Зашто онда не бисте учинили добро дело и рекли бар трима особама (или више) о добробитима Freecycle?! Ви реците својим пријатељима, својој породици, својим комшијама, својим колегама... а они опет својим и тако даље... мислим да имате слику!

КОРИШЋЕЊЕ FREECYCLE ЛИСТЕ: Да бисте поставали поруку, довољно је да пошаљете email на @yahoogroups.com или да кликнете на "Мessages" на Freecycle интернет страници Ваш Град Freecycle (погледајте линк испод).

Да бисте се исписали са листе, пошаљите email Одјављујем се. Да бисте поставили поруку, прочитали је, одговорили на поруку или да бисте променили своја чланска подешавања (укључујући email опције за слање), посетити интернет страницу групе (познато као Главну страницу - Мain page): <a href=“http://groups.yahoo.com/group/yourtownfreecycle” alt=“Ваш Град” title=“Ваш Град”>Ваш Град Freecycle™</a>. Да бисте прегледали архиву постова (ово је нарочито добро за нове чланове којима стари постови могу бити интересантни), посетите Главну страницу и кликните на "Мessages" на левој страни. За више информација о Freecycle и листи одобрених Freecycle група, посетите: <a href=“http://freecycle.org/” alt=“ Freecycle” title=“ Freecycle”>http://freecycle.org/a> (препоручујемо!) Такође можете наћи freecycle.org међу осталим интернет страницама са сличним садржајем тиме што ћете посетити Главну страницу и кликнути на "Links" на левој страни.

Следећа листа правила је усвојена са оригиналне Freecycle листе правила; Да бисте се подсетили прочитајте је. Јасно дефинисана структура групе свакако помаже да група ефикасно ради без проблема у свачију корист. Запамтите, успех ове групе зависи од свих нас, а то значи да свако од нас треба да да најбоље од себе док учествује у раду групе и да буде стрпљив и љубазан. Срећно, забавите се и придружите нам се!

FREECYCLE ПРАВИЛА ПОНАШАЊА 1. СВЕ МОРА БИТИ ЛЕГАЛНО И ПРИХВАТЉИВО ЗА ЉУДЕ СВИХ ГОДИНА. Ово значи, на пример:

  • Нема порнографије,
  • Нема алкохола,
  • Нема дувана,
  • Нема дрога/наркотика (било ког типа, укључујући ту и лекове, витамине, креме, итд.),
  • Нема оружја
  • Две грешке и бићете искључени са листе. Ово је главно Freecycle правило и као што видите врло је једноставно.

2. НАСЛОВ ПОСТОВА. Користите ове фразе како бисте омогућили осталим члановима Freecycle групе да прегледају, филтрирају и бришу:

  • NUDIM: Нешто (Ваша приближна локација)
  • PREUZETO: Нешто
  • TRAZIM: Нешто, any condition. (Ваша приближна локација – молимо Вас да ову опцију користите умерено и да не нудите новац)
  • ADMIN: нове идеје, размишљања итд. (Ову опцију користе само Власници и Модератори у зависности од локалне полисе)

3. БЕЗ ПОЛИТИКЕ, БЕЗ SPAM-а, НЕМА ПОМИЊАЊА НОВЦА, БЕЗ ЛИЧНИХ НАПАДА/УВРЕДА, БЕЗ ПРОЗЕЛИТИЗМА/РЕЛИГИЈЕ. Све се своди на поштовање других. Две грешке (непоштовање правила) и бићете избачени. Бићете исписани од стране модератора после два поста који су у супротности са правилима.

4. ПРОДАЈА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНА. Посетите своје локалне трговине за ово. Може Вам бити врло занимљиво.

5. ОДГОВОРЕ СЛАТИ САМО ПОНУЂАЧУ. Овим се број електронске поште своди на минимум..

6. НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА НУДИТЕ СЕБЕ ИЛИ СВОЈУ ДЕЦУ. Понуда себе или неке друге особе (људског рода) није дозвољена. Постоје многe добрe web странице које су боље прилагођене за ову намену.

7. КРАТКА НАПОМЕНА О FREECYCLE БОНТОНУ: "Будите љубазни." Имамо велику заједницу тако да када се договорите да преузмете предмет од неког другог Freecycle члана основна је култура да им што више изађете у сусрет око времена преузимања. Будите тачни, јер Вам понуђач чини услугу дајући Вам нешто што Вам је потребно без тражења накнаде за то осим да се појавите у договорено време. (Оставити некога да чека никада није добра ствар). Такође, осим ако Вам понуђач не каже супротно, подразумевајте да би требало да преузмете понуђени предмет што пре; не дуже од три дана након што је предмет понуђен је уобичајено. (Запамтите ово као „Правило Три Дана“)

8. БЕЗБЕДНОСТ. Будите увек на опрезу! Одговорност је сваког Freecycle члана када уговара преузимање понуђеног предмета да буде у одговарајућој мери опрезан због потенцијалних ризика везаних за посету „стране особе“ да преузме нешто од понуђача. Freecycle као организација не преузима никакву одговорност за овај ризик. Можете договорити преузимање понуђеног предмета на јавном месту или да ће предмет бити остављен испред капије/улазних врата без напомињања да ли ће понуђач тада бити код куће.

9. МОЛИМО ВАС ДА НЕ ПОСТАВЉАТЕ ИСТИ "ТРАЖИМ" ПОСТ ВИШЕ ОД ЈЕДНОМ МЕСЕЧНО.

10. ВАША ПРИБЛИЖНА ЛОКАЦИЈА: Покушајте да у тексту и у наслову поруке наведете приближну локацију где је понуђач. На пример: Имам тросед и живим у центру. Најближа раскрсница: Српских Владара и Балканска.

11. СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДРЖИТЕ У ЈЕДНОМ E-MAIL-у. Шта ако нудите више ствари? Наведите их све у једном e-mail-у и само нумеришите сваки предмет како би се имао бољи преглед шта се све нуди. Овим се смањује број e-mail-oвa које сви примамо. Неке Freecycle групе могу да одлуче да не поштују ово правило.

12. ДА ЛИ МОЖЕМО ДА КОРИСТИМО FREECYCLE ДА НАЂЕМО НОВИ ДОМ ЗА НАШЕ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ? Неке групе ово дозвољавају, али Вас молимо да све буде легално и пажљиво према кућним љубимцима. Неке групе ово не дозвољавају, молимо Вас да погледате <a href="http://www.ljubimci.org.rs" alt="Љубимци " title="Љубимци "> Љубимци </a> или <a href="http://www.orca.rs" alt="Организација за поштовање и бригу о животињама" title="Организација за поштовање и бригу о животињама">ORCA</a> како бисте нашли локалне ресурсе везане за кућне љубимце. Ово зависи од тога како сте се договорили са осталим члановима Ваше групе на локалном нивоу. Било како било постови за парење кућних љубимаца нису дозвољени у Freecycle групама.

13. ПРЕУЗИМАЊЕ. Договорите се како Вам најбоље одговара. У принципу, понуђач би сачекао док не добије неколико одговора или можда до сутрадан и онда понуђач изабере кога хоће! Ово је тек половина „забаве“. Ја увек питам понуђаче да размотре да поклоне понуђени предмет локалној добротворној организацији уколико се она јави на Вашу понуду. Уговорите преузимање са само једном особом. Уместо да кажете "предмет је испред врата па ко први дође - његов је." У супротном ћете врло брзо постати непопуларни међу осталим Freecycle члановима групе. Такође, оставитеј број свог телефона само једној особи или тражите преузимачев број телефона. У супротном ћете имати навалу телефонских позива.

14. УПОЗОРЕЊЕ: FREECYCLE NETWORK ЧЛАНОВИ КОРИСТЕ ЛИСТУ НА СОПСТВЕНИ РИЗИК. Молимо Вас да преузмете разумне мере како бисте заштитили себе и своју приватност када постујете на листу или учествујете у размени. Придруживањем листи пристајете да не сматрате одговорним ни власнике листе и модераторе ни било кога другог ко је део Freecycle.org у било којим околностима везаним за Freecycle размену или комуникацију.

САВЕТИ КАКО ДА ОРГАНИЗУЈЕТЕ СВЕ НОВЕ E-MAIL-ОВЕ КОЈЕ ДОБИЈАТЕ: a) НАПРАВИТЕ ПОСЕБАН E-MAIL FOLDER И АУТОМАТСКИ ПРОСЛЕДИТЕ СВЕ ОД FREECYCLE У ЊЕГА. Направите посебан folder у Outlook Express и проследите сву комуникацију са Freecycle у њега уз помоћ новог правила (под tools->message rules->mail) b) ПОСТАВИТЕ НА "DAILY DIGEST" ИЛИ "SPECIAL NOTICES" (што значи да ћете порукама приступати само online). Молимо Вас да уочите да можете да поставите личне преференције на главној страници (под "Edit My Membership" у горњем десном углу). ВАЖНО:ПОСТОЈИ ВРЕМЕНСКА ПАУЗА ЗА ПРОМЕНЕ: Кад год корисник направи неку промену постоји период од тренутка када Yahoo примени промену док email-ови у реду за чекање за слање корисницима не буду послати. Другим речима, у шест сати колико треба Yahoo-у да трајно заустави слање email-ова постојаће email-ови који су већ у реду за слање и који ће наставити да се шаљу све док се ред за слање не испразни. (Неки људи су известили да ово може да траје до три дана). Из тог разлога молимо Вас да не шаљете email модераторима са коментарима типа 'Променио сам лична подешавања /исписао сам се јуче, зашто још увек добијам email-ове?' Молимо Вас да будете стрпљиви. Не правите више од једне промене у једном тренутку (свака додатна промена додаје још један дан за чекање да се имплементира). Уколико будете дошли у прилику да искусите неке друге проблеме, можете да погледатe на: <a http://help.yahoo.com/help/us/groups/" alt="Yahoo! Groups help pages " title="Yahoo! Groups help pages ">Yahoo! Groups help pages </a> Тек да се зна, Ви МОЖЕТЕ обрисате сопствене постове из било ког разлога (на пример, уколико је неко преузео предмет који сте понудили или ако сте преузели предмет који сте тражили или ако сте грешком нешто постовали). Вратите се на Ваш оригинални пост и отворите га на екрану. Одмах испод Messages bar, где пише: Reply/Forward/View Source/Unwrap Lines/Delete Кликните на 'Delete'. То би било довољно да се пост избрише. (Ипак, не заборавите да и поред тога што сте избрисали Ваш пост то га неће спречити да се појави у следећем digest за оне кориснике који су изабрали digest опцију) Ово би требало да је довољно за почетак. Забавите се преусмеравањем употребљивих ствари уместо на депоније смећа заинтересованим Freecycle члановима!

Ваш Freecycle модератор,

Jane Freecycle

™ 2003, The Freecycle Network™. Сва права задржана. Freecycle и Freecycle лого су заштитни знакови The Freecycle Network у САД и другим државама.

Farewell Letter-Писмо за растанак

Драги Freecycle™ члане, Хвала што сте помогли да учините Freecycle мрежу посебном. Сада када сте престали да будете наш члан молимо Вас да уочите да је Yahoo Groups потребно до три дана да ваш захтев за престанком чланства процесира. Извињавамо се због тога. Покушај да се испишете или да се пребаците на "no e-mails" или било која друга промена у принципу продужава процес још више (додајте по један дан за сваку додатну промену). Савет: бусите стрпљиви јер ћете ускоро бити слободни да наставите свој живот ван наше мале online заједнице. Срећно Jane Freecycle moderator <a href=“http://groups.yahoo.com/group/yourtownfreecycle” alt=“Ваш Град” title=“Ваш Град”>Ваш Град Freecycle™</a> ™ 2003, The Freecycle Network™. Сва права задржана. Freecycle и Freecycle лого су заштитни знакови The Freecycle Network у САД и другим државама.